• poes1

 • konijnen

 • honden

 • konijn-cavia

 • vogels

 • kat-hond

 • cavias

Castratie kater

Wat is castreren?

Castreren is het verwijderen van de testikels van de kater. Hierdoor vermindert de hoeveelheid mannelijke hormonen in het lichaam. Castreren kan vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Voordelen castratie

 • Minder kans op sproeien of plassen in huis.
 • Minder sterke urinegeur.
 • Minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten.
 • Geen kans meer op ongewenste kittens.

Nadelen castratie

 • Elke narcose heeft een klein risico.
 • Gecastreerde katers hebben door de hormonale veranderingen meer kans op overgewicht. (Vermindering van de hoeveelheid voer is gelukkig al voldoende om dit te voorkomen).

De dag van de operatie

Nuchter

’s Ochtends brengt u de kater naar de praktijk. Hij moet nuchter zijn vanaf de avond ervoor. Dit betekent dat hij niet meer mag eten na 21.00 uur. Hij mag wel water drinken (ook de volgende ochtend), maar bijvoorbeeld geen kattenmelk.
De reden dat hij nuchter moet zijn, is dat hij misschien misselijk wordt van de narcose en dan kan gaan braken. Hij kan hierdoor braaksel in zijn luchtpijp krijgen. De narcose is ook minder betrouwbaar wanneer hij heeft gegeten.
Deze ochtend krijgt u alvast een nazorgbrief mee waarin zaken staan waar u rekening mee kunt houden zodra uw kat weer thuis is. Indien u daar nog vragen over hebt, kunt u die ’s middags bij het ophalen van de kater aan ons stellen.

Narcose

Allereerst doen we een pre-anesthetisch onderzoek bij de kater. Dit houdt in dat we vaststellen of de kat de narcose goed aan zal kunnen. Vaak is dit al bekend, omdat hij hier al is geweest voor vaccinaties. Mocht er toch iets afwijken, dan nemen we eerst contact met u op om te bespreken wat er gedaan moet worden.
Indien alles goed is zal de kater door middel van een injectie in een spier of via een bloedvat onder narcose worden gebracht. Zodra hij slaapt krijgt hij een injectie met pijnstillers.

Controle

Wanneer de kater onder narcose is zullen vóór de operatie de vacht, oren, nagels en het gebit worden gecontroleerd. Indien hij vlooien heeft, wordt hij ontvlooid met Vectra®. Dit is onder andere om er voor te zorgen dat vlooien niet in het operatieveld komen en om te voorkómen dat andere dieren die in de opname zitten ook vlooien kunnen krijgen. Mocht er verder iets naar voren komen, zal in overleg met u een therapie worden ingesteld.

Operatie

De kat zal een masker op krijgen waardoor zuurstof wordt toegediend tijdens de operatie. Ter voorbereiding van de operatie zullen de balzakken worden kaalgeplukt (dit geeft minder irritatie aan de huid dan scheren), schoongemaakt en gedesinfecteerd.
Er wordt een kleine snede in de punt van de balzak gemaakt en de testikel wordt vervolgens naar buiten geduwd. Met de zaadstreng en het bloedvat die beide naar de testikel toelopen, wordt een chirurgische knoop gelegd (er wordt dus geen hechtdraad gebruikt) en de testikel wordt daarna verwijderd. Daarna volgt de tweede testikel.
Om ontstekingen te helpen voorkomen worden de wondjes niet gehecht.

Cryptorchidie

Tijdens de ontwikkeling van het kitten gaan de testikels vanuit de buikholte naar de balzakken. Het komt soms voor dat een testikel niet ver genoeg is ingedaald en in de lies blijft zitten, of zelfs helemaal in de buikholte. In het eerste geval zal de testikel via een snede in de huid worden verwijderd en de huid zal worden gehecht. In het tweede geval zal de buikholte moeten worden geopend en zal er ‘gezocht’ moeten worden naar de testikel. Als de testikel eenmaal is verwijderd zal de buik in 3 lagen weer gehecht worden.Voor beide gevallen zal een toeslag worden gevraagd vanwege de extra materialen en tijd die nodig zijn.

Weer naar huis

Rond het middaguur wordt u gebeld om te bespreken hoe alles is gegaan en om af te spreken hoe laat uw kat weer naar huis kan. Dit is meestal rond 15.00 uur. Hij is dan wakker en kan al weer lopen, maar hij kan nog wel wat sloom en wankel zijn. Het is dus verstandig om hem met de auto op te komen halen en de rest van de dag thuis te zijn. Een kraag of Medical petshirt® is meestal niet nodig.

Nazorg

U krijgt medicatie mee voor een paar dagen. Dit zijn pijnstillers, maar deze hebben ook een ontstekingsremmende werking. Op deze manier zal uw kat snel herstellen.