• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Voortplanting

Voortplanting

Ratten kunnen zich het hele jaar door voortplanten. Een vrouwtje is gemiddeld 21 tot 23 dagen zwanger, voordat de jonge ratten ( ook wel rittens genoemd) geboren worden. Vrouwtjes ratten hebben geen hulp nodig bij de bevalling, de eerste 2 weken kunt ze het beste met rust laten. Mocht u toch willen kijken draag dan handschoenen zodat uw geur niet op de ratjes komt. Jonge ratten worden kaal en blind geboren. Pas na de 8e dag krijgen ze haar. Vanaf 2 weken leeftijd kunnen de ratjes zien en kunt u beginnen met socialiseren en het tam maken. Na 3 weken gaan ze zelfstandig eten. Na 5 weken zijn ze geslachtsrijp en dienen de mannetjes van de vrouwtjes worden gescheiden om dekking te voorkomen.

Wanneer de ratjes  8 weken oud zijn  kunnen ze naar hun nieuwe eigenaar!

Verschil mannetje en vrouwtje

Als u ratten als huisdier wilt houden is het verstandig om na te denken of u mannetjes of vrouwtjes wilt. Er zijn verschillen qua uiterlijk maar ook qua karakter. Mannetjes en vrouwtjes kunnen ook prima samen, maar zullen zich dan zeker voortplanten.

Mannetjes zijn een stuk groter als vrouwtjes. Mannetjes zijn  gemiddeld 350 tot 600 gram zwaar, en vrouwtjes 250 tot 400 gram. Vrouwtjes zijn ranker gebouwd als mannetjes. Qua karakter zijn mannetjes iets rustiger, wat ze perfect maakt om mee te knuffelen. Ze worden ook wel lui genoemd in vergelijking tot een vrouwtje die wat drukker is. Mannetjes hebben wel een duidelijke aanwezige geur en duidelijk zichtbare testikels onder hun staart, niet iedereen vindt dat prettig en gaan daarom liever voor een vrouwtje. Het maakt niet uit waarvoor u kiest,  beide geslachten zijn erg leuk op hun eigen manier en elke rat is per individu verschillend.