• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Voeding van cavia’s

Voeding van Cavia’s:

In hun natuurlijke omgeving eten cavia’s grassen, zaden en graan. Ze doen aan coprofagie; ze eten hun eigen ontlasting op.

Dit is nodig omdat de voeding niet in een keer volledig wordt verteerd.

Om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten is het nodig dat vezelrijk materiaal eten. Hooi en gras is daarom heel belangrijk

Wij adviseren om een cavia vooral veel hooi te voeren. Daarnaast kun je ze brokjes geven ( 20 gram per dag is voldoende). Er zijn korrels (pellets), deze zien er allemaal hetzelfde uit. Er bestaat ook gemengde brok. Hier zit een verzameling van gekleurde brokjes bij elkaar. Het nadeel hiervan is een erg selectief eetgedrag, de lekkere brokjes gegeten worden en de rest blijft staan. .

Een cavia kan geen vit C aanmaken dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een konijn.

Cavia’s hebben extra vitamine C nodig in hun voeding. Vooral in groente zit veel vitamine C.

Er zijn brokken verkrijgbaar verrijkt met extra vitamine C.  De toegevoegde vitamine C in brokken breekt af als de zak open is, bij de laatste brokje is dus nog maar weinig vitamine C aanwezig. Om voldoende aan de vitamines aan te bieden hebben cavia’s ook groentes en fruit nodig. We adviseren daarnaast om dagelijks een tabletje vit C te geven (40-70 mg, bijvoorbeeld van Roter). Ook zijn er vit C druppels die je in het drinkwater kan doen, maar deze breken ook snel af.

Voer niet te veel brok! Als cavia’s te veel brok eten, laten ze vaak het hooi staan en dit is juist ontzettend goed voor hun tanden en kiezen en voor het maag darmkanaal.

Te veel brokjes zorgt ook voor overgewicht. In brokken zit ook relatief veel calcium waardoor een verhoogde kans op blaas-en nierstenen ontstaat.

Waarom is hooi zo belangrijk?

Bij cavia’s (en ook konijnen) groeien de tanden en de kiezen le door! (zie ook bij gebitsproblemen). Continue slijtage is noodzakelijk om het gebit in evenwicht te houden.  Het slijten van de tanden en kiezen gebeurt door het eten en malen van voedsel, voornamelijk vezelrijk voer zoals hooi.

Groente en fruit

Veel groentes en fruit bevatten veel vezel en is goed voor de cavia.  Cavia’s vinden groente en fruit ook vaak erg lekker

Als de cavia het niet gewend is aan groente en fruit, geef dan kleine hoeveelheden per keer. Bij te veel kan er diarree of gasvorming ontstaan. Een goed voorbeeld voor groenten en fruit: winterpeen, paprika, wortel, appel, witlof en broccoli.

Indien:

  • de cavia slecht eet
  • Gewicht verliest
  • Voedsel uit zijn bekje laat vallen
  • Continu een nat kin of bekje heeft

Komt u dan langs voor een gebitscontrole.

Ontlasting:

Een cavia produceert 2 verschillende soorten ontlasting (keutels). De ene wordt overdag geproduceerd, hier gebeurt verder niets mee. Deze ontlasting vind je met het verschonen van de kooi en is rond en hard. De andere ontlasting wordt ‘s nachts geproduceerd (nachtkeutels). Deze ontlasting zit vol met vitamine B en worden opgegeten, het is zacht en plakkerig.

Deze ontlasting wordt opgegeten omdat het vezelig voer niet in een keer helemaal verteerd kan worden, deze manier krijgt de cavia toch alle benodigde voeding binnen. Het is voor een cavia heel belangrijk om deze ontlasting te eten. Een probleem is bijvoorbeeld cavia’s met overgewicht, die niet meer kunnen buigen om de ontlasting te pakken.

Jonkies eten de ontlasting van hun moeder om zo hun weerstand op te bouwen. Zieke cavia’s eten graag de ontlasting van gezonde cavia’s omdat ze zo aan hun vitaminen en mineralen komen.