• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Vuurwerkangst bij de hond

Hond bang voor het vuurwerk

Tips en adviezen voor u en uw hond

Aan de lijn

Laat uw hond rond de jaarwisseling aangelijnd uit en het liefst voor 22:00 uur. Ook honden die gewend zijn los te lopen kunnen schrikken en in blinde paniek wegrennen met soms vreselijke gevolgen.

Chip

Zorg er voor dat uw hond een chip draagt. Wanneer uw hond gevonden wordt, zal de chip worden afgelezen en kan hij of zij snel weer met u herenigd worden.

Eten

Stel het avondeten uit tot later op de avond. Als dieren hongerig zijn hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk.

Geluid en licht

Zet de radio of televisie aan om het geluid van buiten te verzwakken, en doe indien mogelijk gordijnen dicht en lichten aan zodat ook lichtflitsen van het vuurwerk afgezwakt worden. Er zijn ook cd’s verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden. Begin hier het liefst al een aantal maanden van te voren mee om uw hond zo te laten wennen aan het geluid.

Een veilige plek

Zorg er tijdens de jaarwisseling voor dat uw hond in huis een veilige en rustige plek heeft om zich terug te trekken. Vaak zoeken ze deze plek zelf op.

Steun

Steun uw hond als deze angstig is, blijf  zelf wel rustig en probeer niet teveel op de angst te focussen maar vooral op leuke dingen. Straf uw hond nooit als hij/zij angstig is, hierdoor ontstaat meestal juist meer stress.

Afleidingkong-wobbler-voor-de-hond

Geef uw hond zoveel mogelijk afleiding. Er zijn leuke speeltjes verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld een Kong of een voederbal die gevuld kunnen worden met lekkernijen!

Supplementen, medicatie en voeding

Er bestaan een aantal middelen die de angst en stress die uw dier kan voelen rondom oud- en nieuw kunnen verminderen. De meeste zijn voedingssupplementen op natuurlijke basis. Bij alle geldt wel: hoe eerder begonnen met de therapie, hoe beter het effect.

Zylkéne® is een natuurlijk en rustgevend voedingssupplement dat ingezet kan worden bij vuurwerkangst. Het wordt gegeven als capsule  of als een kauwtablet(chew) en is hypoallergeen. De capsule of chew dient u 1 x per dag te geven en kan in zijn geheel gegeven worden. Eventueel kunt u de capsule open maken en het poeder door vlees mengen. Zylkéne® werkt bij sommige stresssituaties binnen 1 of 2 dagen, maar de ervaring bij vuurwerkangst is dat het 2 weken kan duren. Begin hier dus vroegtijdig mee.

Telizen® is ook voedingssupplement. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst en stress, helpt het dier te kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen zoals slaperigheid of andere ongemakken. Daarmee kan Telizen® een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk. Het zijn tabletten die 2 x daags toegediend moeten worden. Wel heeft dit supplement een inwerktijd van minimaal 4 weken. Begin ook hiermee dus op tijd.

Adaptil® is een merk dat verschillende middelen op de markt heeft gebracht voor rustgeving van de hond. Onder andere zijn er tabletten, sprays, verdampers en halsbanden. De smakelijke tabletten zijn een rustgevend voedingssupplement. Ze werken snel en geven een tijdelijke ontspanning bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk. De tabletten kunt u 2 uur vóór de verwachte situatie toedienen en hebben een geruststellend effect van minstens 4 uur. U kunt indien nodig de dosering herhalen. De spray, verdamper en halsband werken op basis van feromonen. Deze feromonen zorgen voor een geruststellend gevoel zoals pups dat bij de moeder hebben. Gebruik de spray vooral op de plek waar uw hond graag ligt, zoals in de mand of in de bench. Spray gemiddeld 8 tot 10 x achter elkaar voordat uw hond er in komt te liggen. De spray werkt ongeveer na 15 minuten en heeft een effect van ongeveer 4 uur. Daarna kunt u de spray gerust nogmaals gebruiken. De verdamper kan in het stopcontact worden gedaan. De feromonen worden over een oppervlakte van ongeveer 50 – 70 m² verspreid. De verdamper van 48 ml is 30 dagen werkzaam. De halsband werkt ongeveer 4 weken. Het effect is per dier verschillend en daarom is het raadzaam om een week voor de stress te beginnen om het effect te bepalen. De tabletten kunnen in combinatie met de feromonen gebruikt worden.

Calm diet is een voeding van Royal Canin® voor honden die minder dan 15 kg wegen. Dit voer bevat natuurlijke ingrediënten die ook in de supplementen zitten en zorgt ervoor dat uw hond rustig wordt en beter om kan gaan met stress-situaties. Overigens kan dit voer het hele jaar door gevoerd worden.