• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Kitten 0-1 jaar

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe kitten!!! Een nieuwe aanwinst is altijd leuk en is eigenlijk een van de leukste periode voor de katteneigenaar! De wettelijk toegestane leeftijd waarbij een kitten bij de moeder weg mag, is 7 weken. De kittens zijn nu in staat om zonder de moeder te overleven.

Ons advies is vanaf een leeftijd van 8-9 weken een kitten in huis te nemen.

Wij hebben hieronder een aantal belangrijke tips om de gezondheid van uw nieuwe huisgenoot zo optimaal mogelijk te houden!

  • vaccineren
  • ontwormen
  • chippen en paspoort
  • ontvlooien
  • oormijt
  • steriliseren of castreren
  • verzekeren

Vaccineren

Van het moederdier krijgt het kitten via de moedermelk antilichamen mee en dus immuniteit. Als ze niet meer drinken bij de moeder valt dit weg. Om toch te zorgen dat de verdere immuniteitsopbouw zo optimaal verloopt, kiezen we ervoor om de dieren te vaccineren.

Het is belangrijk om een kitten op een leeftijd van 9 weken en 12 weken te vaccineren, daarna jaarlijks. U ontvangt van ons automatisch een oproep voor het volgende jaar.

Vaccinatie schema kitten

Leeftijdkattenziekteniesziekterabiës
9 wekenDAPBeijumDAPBeijum
12 wekenDAPBeijumDAPBeijum
12 maandenDAPBeijumDAPBeijum
pensionDAPBeijumDAPBeijum
buitenlandDAPBeijum

Tijdens de vaccinaties wordt ook een gezondheidscheck gedaan. Hiermee krijgen we een goede indruk van de gezondheid status van uw kitten:

  • ogen
  • oren
  • tanden en tandvlees
  • lymfeknopen
  • luisteren naar functie hart en longen
  • voelen van de buik,  in de buik bevinden zich veel organen

Ontwormen

Kittens worden meestal al via de moedermelk besmet met wormen. Wormen kunnen flink wat ellende veroorzaken, denkt u bijvoorbeeld aan diarree en andere maag-of darmklachten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het vaak niet aan de kat te zien dat hij/zij wormen heeft. Naast ziekte of slechte groei van uw kitten kunnen bepaalde wormen ook bij de mens klachten veroorzaken. Zeker wanneer er kleine kinderen in uw gezin zijn, is het belangrijk om regelmatig te ontwormen.

Op de  leeftijd van 3 weken dient het kitten voor het eerst  ontwormd te worden. Vervolgens op de leeftijd van 5 weken en 7 weken. Daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vervolgens elke 3 maanden voor de rest van het leven.

Het is belangrijk een ontwormingsmiddel te kiezen welke een breed spectrum heeft, dus werkzaam is tegen alle soorten wormen. Dit kan met een ontwormpasta, pilletje of pipet in de nek. Het is wel belangrijk om de juiste hoeveelheid ontwormingsmiddel te gebruiken, dit wordt aan de hand van het gewicht bepaald.

Chippen

Chippen is het onder de huid inbrengen van een kleine transponder, zo groot als een rijstkorrel.

Het is een zogenaamde elektronische identificatie. Bij katten is nog (nog) niet verplicht, maar wel handig.

Op de chip staat een registratienummer dat bestaat uit 15 unieke cijfers. Het nummer is af te lezen met behulp van een chipreader . Het nummer wordt geregistreerd in een database, vaak het NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren). Als u dier bij ons gechipt wordt, dan zorgen wij voor de juiste registratie. Er zijn voor u geen extra kosten mee gemoeid.

Alle dierenambulances, dierenartsen, asiels hebben een chipreader. Mocht er onverhoopt iets met uw dier gebeuren dat hij/zij bij een dierenarts terecht komt, dan is binnen een aantal seconden de code van de chip gelezen en via de databank is zo de eigenaar te vinden.

De vaccinaties en chipnummer wordt in het dierenpaspoort gezet. Het dierenpaspoort is tevens verplicht als de kat naar het buitenland gaat.

Ontvlooien

Natuurlijk wilt u uw kat (en uw huis) vlo-vrij houden. Om dat te bewerkstelligen, druppelt u elke maand een ontvlooiingspipetje in de nek leeg. In sommige gevallen is het ook raadzaam om uw huis te behandelen met een spray.

Cyclus van de vlo

Het vlooienvrouwtje legt ontzettend veel eieren, deze eitjes rollen uit de vacht en komen in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen de larven uit de eitjes. De larven verstoppen zich op donkere plekjes (kieren, plinten etc), en voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Onder invloed van trillingen komt er een volgroeide vlo eruit de pop. De hele cyclus duurt zo’n 6 weken.

Dus alleen de volwassen vlo zit op uw dier en de rest (eieren, larven en poppen) bevinden zich in uw huis.

Vlooien kunnen voor ontzettend veel overlast zorgen. Tijdens een beet spuiten ze een klein beetje speeksel in de huid van het dier om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie. de Vlooien dragen eitjes van de lintworm bij zich . De kat eet een besmette vlo op en daar kan dan weer een volwassen worm uit ontstaan. Al met al belangrijk om ze flink aan te pakken!!

Oormijt

Als kittens erg met de kop schudden, zich vaak achter de oren krabben en/of vieze zwarte oorsmeer hebben, dan is er mogelijk sprake van een besmetting met oormijt. Vooral kittens afkomstig van een boerderij zijn vaak het slachtoffer.

Met een oorkijker zijn ze gelukkig gemakkelijk te zien. Oormijt is erg besmettelijk en ook andere katten in huis kunnen besmet worden.

Gelukkig is een besmetting gemakkelijk te behandelen dmv een pipet in de nek (stronghold®) leeg te druppelen en lokaal te behandelen met een oorzalf.

Steriliseren of castreren

Kater

De kater kan gecastreerd worden vanaf 6 maanden leeftijd. Als de kater eerder dan deze 6 maanden gaat plassen of sproeien in huis, dan mag u hem eerder brengen voor castratie!

Er zijn veel voordelen van castratie
minder drang om te gaan zwerven (kans op ongelukken is veel kleiner)
minder kans op sproeien en plassen in huis
urine ruikt veel minder sterk

Als u een afspraak maakt voor het castreren van uw kater, kunt u hem s’ ochtends om een uur of 9 brengen. De kater moet nuchter blijven vanaf de avond voor de operatie, d.w.z. geen eten vanaf 6 uur s’ avonds. Hij mag wel water drinken, geen kattenmelk.

Voor de operatie doen we een pre anaesthetisch onderzoek. Dit houdt in dat we de kat even nakijken en speciaal naar hart en longen luisteren. We voelen tevens of beide testikels zijn ingedaald. Af en toe blijkt dat er 1 of beide testikels onvoldoende zijn ingedaald en dat ze in de lies zitten of soms nog in de buik. Als ze in de buik zitten, is het een buikoperatie en dat brengt meer kosten met zich mee.

Als alles gecheckt is, krijgt hij een injectie met een narcosemiddel in de spieren. Zodra hij slaap krijgt hij een injectie met een pijnstiller en een injectie met antibiotica. De ogen worden gedruppeld om uitdroging te voorkomen. Beide testikels worden verwijderd via 2 kleine sneetjes. De sneetjes worden vervolgens niet gehecht, dit geeft nooit problemen. De assistente belt tussen 12.00 en 13.00 uur hoe het is gedaan en dan wordt er ook afgesproken hoe laat hij naar huis mag. Meestal is dit vanaf 13.00 uur.

Poes

Een poes mag gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Het kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de sterilisatie worden in principe alleen de eierstokken verwijderd. Als ook de baarmoeder afwijkend is of te grof, wordt deze ook verwijderd.

Voordelen van sterilisatie:
geen krolsheden meer
geen kans meer op baarmoederontsteking
sterk verminderde kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren

Als u een afspraak maakt voor het laten steriliseren van uw poes, kunt u haar s’ ochtends om een uur of 9 brengen. Ze moet nuchter blijven vanaf de avond voor operatie, d.w.z. geen eten vanaf 6 uur s’ avonds, ze mag wel drinken.

Voor de operatie doen we net als bij de kater, eenzelfde preanaesthetisch onderzoek. Als alles goed is, krijgt ze een injectie met een narcosemiddel in de spieren. Als ze slaapt, worden de ogen gedruppeld, krijgt ze een injectie met antibiotica en een injectie met een pijnstiller.

Via een snede in de buikwand worden de eierstokken afgebonden en verwijderd.  Als de baarmoeder te grof is, wordt deze ook verwijderd.

De buikwand en huid worden in meerdere laagjes gehecht en mag ze lekker uitslapen.

Als ze voldoende wakker is mag ze meestal ’s middags na een uur of 3 naar huis.

Verzekeren

Tegenwoordig is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor uw huisdier. Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan gebeuren dat uw dier ziek wordt of een ongeval krijgt. Deze dingen komen altijd onverwacht en de kosten voor de medische zorg kunnen in geval van operaties etc enorm oplopen. Het is aan te raden om uw dier te verzekeren. Op deze manier kan een medisch noodzakelijke handeling gewoon uitgevoerd worden zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over de kosten.

Er zijn verscheidene verzekeringen mogelijk en het is aan te bevelen om er eens goed voor te gaan zitten en alles te berekenen. Wij werken veel met Proteq Dier & Zorg en Petplan. Met deze verzekeringen  hebben wij  goede ervaringen . Er zijn natuurlijk veel meer dierverzekering zoals Hema, Kruidvat, Delta lloyd, Ohra etc etc. Wel is het belangrijk goed te lezen welke vergoedingen in het pakket zitten en let u ook op de kleine lettertjes!!!!

De premie van een kattenverzekering is afhankelijk van de leeftijd van uw kat. Van enkele kattenrassen is het bekend dat ze vatbaarder zijn voor sommige aandoeningen. Ook dit is van invloed op de verzekeringspremie. Voor oudere katten wordt in het algemeen een hogere premie betaald. Als u besluit uw dier te verzekeren, is het verplicht eerst het dier te laten chippen.

Mocht u nog meer vragen hebben, bel gerust met ons tel; 050-5410740