• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Cavia

De Cavia 

Cavia’s zijn echte gezelschapsdieren en ontzettend leuk om te houden. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika. Daar leefden ze in groepen op open vlaktes. In de natuur zijn ze een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel.

Huisvesting en verzorging

Cavia’s zijn groepsdieren en kunnen dus het beste samen of met meer gehouden worden. De beste combinaties zijn twee vrouwtjes (zeugjes) bij elkaar, of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje (beertje).  Het is mogelijk om twee mannetjes bij elkaar te plaatsen als ze elkaar vanaf jongs af aan kennen (broertjes) en er geen vrouwtjes in de buurt zitten.

Cavia’s hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen, dus een grote kooi is echt nodig.

Als bodembedekking in de kooi zijn er veel mogelijkheden; zaagsel, hennepvezel, houtkorrels, stro of papiersnippers.

Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden.  Buiten hebben ze wel bescherming nodig tegen de wind en de regen. Ook is het nodig om een flinke laag bodembedekking te bieden om ze warm te houden als het koud is.

Een cavia kan erg slecht tegen hitte, pas op met een hok voor het raam als de zon schijnt! Je kunt het beste de kooi op een koele en schaduwrijke plek zetten. 

Verschonen

Anders dan konijnen poept een cavia overal zelfs in z’n etensbak! Het is dus belangrijk om dit regelmatig te controleren en schoon te maken. Een drinkflesje heeft om deze reden de voorkeur.

Kooiverrijking

In de natuur is een cavia bijna de hele dag bezig met het vinden van voedsel.  Als huisdier  krijgen ze voedsel kant en klaar geleverd en hoeven eigenlijk niet zo veel te doen. Je kunt het “zoeken naar voedsel” wat leuker maken door hooi in een bal te doen en op te hangen (verkrijgbaar bij een dierenspeciaalzaak), hooi in het karton van de wc rol te doen, waar hij het uit kan trekken. Of groente en fruit op verschillende plaatsen in de kooi verspreiden.