• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Epilepsie

Wat is epilepsie?

Epilepsie is het herhaald optreden van toevallen.
Normaal gesproken krijgen de hersenen veel signalen te verwerken, dat is normaal. Als de signalen niet in juiste banen wordt geleid, dan kunnen signalen ophopen en komen dan tot uitbarsting.

Vormen van epilepsie

Er zijn globaal 2 soorten epilepsie

  1. primaire epilepsie/idiopatische epilepsie: Hiervoor is meestal geen oorzaak te vinden. Het ontstaat op een leeftijd tussen 6 maanden en 5 jaar (gemiddeld 3 jaar). Deze vorm van epilepsie is vaak erfelijk.
  2. Secundaire epilepsie: Hiervoor is een oorzaak te vinden. Vb leverprobleem/hersentumoren. Het ontstaat vaak bij jonge honden (<1 jaar) door een aangeboren leverafwijking, of bij oudere honden (>6 jaar), vaak door hersentumoren/levertumoren of een acute hepatitis. Evt andere oorzaken zijn een laag glucose gehalte (door een tumor van de alvleesklier bij oudere honden) of bij pups van kleine rassen (vb chihuahua). Ook een hersenvliesontsteking of vergiftigingen kunnen leiden tot toevallen.

Soorten aanvallen

Het soort aanvallen zijn erg verschillend en kan er dus ook per geval anders uitzien. De klassieke vorm is de gegerenaliseerde vorm: hier is er sprake van tonisch-clonische aanvallen: het dier valt om, verliest het bewustzijn, poten en lichaam verkrampen, dit is de tonische fase. De clonische fase volgt snel en bestaat uit het bewegen van het lichaam/poten, zgn “fietsen/lopen”. De controle van de blaas en de darmen kan ook wegvallen. Het zien van zo’n aanval is natuurlijk verschrikkelijk. Goed te weten dat de hond hier niet veel van mee krijgt en ook dat de hond niet doodgaat!
Je hebt ook partiële aanvallen, waarbij delen van het lichaam betrokken zijn. Vb stuiptrekken van de kop/happen naar vliegen die er niet zijn/trekken met een oor. Deze vorm is heel subtiel en zal niet altijd opvallen. De partiële aanvallen kunnen wel uitbreiden tot een gegeneraliseerde vorm.

Verscheidene fasen:

Een aanval heeft meestal 3 fasen:
Een prodrome is een fase vóór de werkelijke aanval. De hond is vaak onrustig, wordt aanhankelijker, of trekt zich juist terug. Een prodrome kan enkele minuten duren, maar kan ook enkele dagen duren!
Hierna komt de ictus. Dit is de werkelijke aanval: de hond valt om, verstijft en er ontstaat krampen en/of heftige pootbewegingen.
De ictus duurt een aantal minuten.
Als afsluiter komt de postictale fase. De hond komt weer bij bewustzijn, maar is nog in de war. Meestal zijn de honden na een aanval volledig uitgeput. Deze fase duurt van enkele minuten tot enkele dagen.

Aantal begrippen:

Clustering; als een hond meerdere aanvallen op een dag heeft, met tussentijds volledig herstel.

Status epilepticus: dit is een aanval, die langer duurt dan enkele minuten. Hierbij komt de hond niet of nauwelijks bij bewustzijn en elke aanval wordt gevolgd door een nieuwe, waardoor de aanvallen eindeloos door kunnen gaan. Deze aanvallen moeten zo snel mogelijk onderbroken worden, ga hiervoor naar de dierenarts.

Wat te doen ???

Tijdens toeval: blijf rustig, zet meubilair aan de kant, zodat de hond zich niet kan bezeren. Praat rustig tegen de hond en wacht totdat de aanval voorbij is.
Wat moet u doen als uw hond een aanval heeft gehad??
Het mooiste is om duidelijk te inventariseren (logboek) hoe vaak en hoe lang de toevallen duren. De dierenarts kan de hond onderzoeken, hart en longen worden onderzocht, en een neurologisch onderzoek. In de meeste gevallen wordt er lichamelijk niets gevonden en een diagnose is dan ook moeilijk te stellen.
Als er toevallen blijven komen is een bloedonderzoek op z’n plaats. Bij een oudere hond die veranderd gedrag vertoont kan een CT-scan geadviseerd worden.

Wanneer medicijnen???

Als uw hond 1 keer per maand een toeval heeft, zal een behandeling met medicijnen niet nodig zijn. Als de toevallen vaker dan 1 a 2 keer per maand voorkomen, dan is het wel verstandig om therapie in te stellen. Meestal wordt er gekozen voor fenobarbital.

Het doel van dit medicijn is:

  • verlengen van de periode tussen de aanvallen
  • hevigheid van de aanvallen verminderen
  • het voorkómen van clustering en voorkómen van status epilepticus Naast medicijnen bestaan er ook alternatieve behandelingen, zoals homeopathie, fytotherapie, acupunctuur en dieet.

Op basis van het gewicht van de hond wordt er een dosering berekend. Afhankelijk van hoe de hond reageert op de medicatie, wordt de dosering aangepast. Sommige honden hebben meer of minder medicatie nodig, soms is het nodig om meerdere medicatie samen te geven of geheel andere medicatie te gebruiken.
Naast medicijnen bestaan er ook alternatieve behandelingen, zoals homeopathie, fytotherapie, acupunctuur en dieet.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen met 050-5410740