• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Vuurwerkangst bij de kat

firework-cat

Tips en adviezen voor u en uw kat

Binnen houden
Katten kunnen erg bang zijn voor vuurwerk, het is daarom verstandig uw kat de dagen rond de jaarwisseling binnen te houden. Zorg ervoor dat uw kat zich kan terugtrekken op een voor de kat zo veilig mogelijke plek, en let hierbij wel op dat de kattenbak in de buurt staat. Heeft u meerdere katten in huis zorgt u er dan voor dat er meerdere kattenbakken ter beschikking staan.

Kattenluik dicht
Heeft u een kattenluik? Doe deze dan op slot, zodat uw kat niet naar buiten kan ontsnappen.

Chip
Zorg er voor dat uw kat een chip draagt. Wanneer uw kat toch ontsnapt kan hij of zij in blinde paniek weg rennen. Wanneer de kat gevonden wordt door bijvoorbeeld de dierenambulance zal de chip afgelezen worden en kan hij of zij snel weer met u herenigd worden.

Geluid en licht
Zet de radio of televisie aan om het geluid van buiten te verzwakken, en doe indien mogelijk gordijnen dicht en lichten aan zodat ook lichtflitsen van het vuurwerk afgezwakt worden. Er zijn cd’s verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden. Begin hier al een aantal maanden van te voren mee om uw kat zo te laten wennen aan het geluid.

Steun
Steun uw kat als hij/zij angstig is, blijf zelf rustig en probeer te focussen op afleiding. Straf uw kat nooit voor angst tijdens vuurwerk. Hierdoor ontstaat alleen meer stress.

Afleidingpipolino-kat
Geef uw kat zoveel mogelijk afleiding. Er zijn leuke speeltjes verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld een Pipolino® voederbal die gevuld kan worden met lekkernijen!

Supplementen, medicatie en voeding
Er bestaan een aantal middelen die de angst en stress die uw dier kan voelen rondom oud- en nieuw kunnen verminderen. De meeste zijn voedingssupplementen op natuurlijke basis. Bij alle geldt wel: hoe eerder begonnen met de therapie, hoe beter het effect.

Telizen®is een rustgevend voedingssupplement. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst en stress, helpt het dier te kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen zoals slaperigheid of andere ongemakken. Daarmee kan Telizen een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk bij katten. Zo zal uw kat minder snel schrikken en zich sneller herstellen en daardoor meer openstaan voor leerprocessen. Wel heeft dit supplement een inwerktijd van 4-6 weken. Hier moet u dus tijdig mee beginnen. Het effect is per dier verschillend en daarom is het raadzaam een week van te voren er mee te beginnen om het effect te bepalen.

Feliway®is een kopie van het gezichtsferonoom van katten. Met dit feromoon wordt het territorium gemarkeerd, waar ze zich op haar gemak en veilig voelt. Door middel van het strijken met de het gezicht langs bijvoorbeeld de bank of stoelpoot wordt dit fermomoon uitgescheiden. Feliway beschikt over dezelfde positieve eigenschappen als het natuurlijke gezichtsferomoon en geeft de kat een rustgevende en ontspannen gevoel. De feromonen zijn in 2 vormen te verkrijgen: een verdamper en een spray. De verdamper plaatst u in het stopcontact en in de ruimte waar uw kat zich het meest bevindt. Het verspreidt zich over ongeveer 50 – 70 m² en werkt een maand. De spray kan gebruikt worden in combinatie met de verdamper. Deze spray gebruikt u op de plekken waar de kat het meest ligt, bijvoorbeeld in een mand. Spray 8 tot 10 maal. De spray werkt na ongeveer 15 minuten en heeft een effect van ongeveer 4 uur. Daarna kunt u de spray gerust nogmaals gebruiken.

Calm diet is een voeding van Royal Canin® voor katten. Dit voer bevat natuurlijke ingrediënten die vergelijkbaar zijn met degene die in de supplementen zitten en zorgt ervoor dat uw kat rustig wordt en beter om kan gaan met stress-situaties. Overigens kan dit voer het hele jaar door gevoerd worden. Overigens kan dit voer het hele jaar door gevoerd worden.