• poes1

 • konijnen

 • honden

 • konijn-cavia

 • vogels

 • kat-hond

 • cavias

Tandenpoetsen

Het gebit

Net als bij de mens is ook bij dieren een gezond gebit erg belangrijk. Het gebit heeft in het verleden voor dieren een belangrijke rol gespeeld bij het jagen. De hoektanden dienden er voor een prooi te grijpen. Het verscheuren en kauwen van het vlees gebeurde met de kiezen. Dit had een schurende werking op de kiezen.

Ontstaan van tandplak en tandsteen

De brokken die honden tegenwoordig krijgen stellen nog maar minimale eisen aan de kauwfunctie van het gebit. De honden hoeven ook niets meer te vangen, het eten ligt al kant en klaar in de voerbak. Dat is een belangrijke reden waarom we tegenwoordig meer tandplak en tandsteen zien.

Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en voornamelijk bacteriën. Dit verandert al snel in tandsteen. Tandsteen veroorzaakt ontstekingen in het tandvlees en bij de wortels. De wortels gaan ontsteken en worden deels geabsorbeerd. Hierdoor gaan de tanden en kiezen loszitten en gaan ze verloren. Vanuit de bek kan zo’n ontsteking zelfs uitbreiden tot in andere delen van het lichaam zoals het hart en de nieren.

Tandenpoetsen is daarom erg belangrijk! Tijdens het poetsen, poetst u het tandplak dat is gevormd weg en zo kan er geen tandsteen meer ontstaan. Op die manier voorkomt u dat uw hond ontstekingen krijgt, pijn gaat lijden en niet meer wil eten.

gebit

We gaan stapsgewijs uitleggen hoe u op een leuke manier, voor zowel u als voor de hond, het tandenpoetsen kunt aanleren.

Stapsgewijs tandenpoetsen aanleren

Belangrijk bij alle stappen: beloon positief gedrag!

Stap 1

Laat uw hond eraan wennen dat u zijn of haar lippen omhoog tilt. Beloon goed gedrag (wanneer de hond het goed toe laat en netjes blijft zitten of liggen) met positieve woorden of wat lekkers. Herhaal dit een aantal dagen.

Stap 2

Breng wat van de pasta aan op uw vinger, en laat uw hond vervolgens de pasta van uw vinger af likken. Hierdoor leert de hond de smaak van de pasta te herkennen en dat deze lekkere beloning van uw vinger komt. Herhaal dit een aantal dagen.

Stap 3

Breng nu wat pasta aan op uw vinger en verspreid dit over de grote (scheur-)kiezen achter in de bek. Maak rustig wat poetsbewegingen over alle tanden en kiezen met uw vinger en beloon hierbij ook weer goed gedrag met positieve woorden. Herhaal dit een aantal dagen.

Stap 4

Breng nu wat pasta aan op het vingerborsteltje of op de tandenborstel, en begin voorzichtig en rustig de tanden te poetsen. Vooral de grote scheurkiezen en hoektanden, hier bevindt zich vaak het meeste tandplak en tandsteen. Neem af en toe even pauze.

Hoe minder stress, hoe leuker het voor de hond is!

 poetsen gebit  gebit

Na het aanleren is het advies om elke dag te poetsen, zoals bij de mens.

Producten

Producten die meehelpen aan een gezond gebit zijn bijvoorbeeld:

 • Royal Canin Dental®. Dit is een brok, speciaal ontwikkeld voor de verzorging van het gebit. Dankzij de grootte, textuur en vorm van de brokken wordt het kauwen gestimuleerd en ontstaat een reinigend en schurend effect op de gebitselementen waardoor de vorming van tandplak en tandsteen wordt beperkt.
 • Kauwstaven. Deze kunnen bij dagelijks gebruik tandsteen met 80% verminderen.
 • Vetaquadent®. Dit is een vloeistof die door het drinkwater gemengd kan worden. Het bevat xylitol en chloorhexidine. Deze beide stoffen remmen de bacteriegroei in de mond en verhinderen daardoor de opbouw van tandplak en tandsteen. Xylitol zorgt daarbij voor een frisse adem.
 • Cooldent®. Dit is een smakelijke tablet met natuurlijke ingrediënten die zorgt voor een frisse adem.
 • Botten. Harde botten waar ze flink en langdurig op moeten kauwen, zorgen ervoor dat tijdens het kauwen tandplak wordt weggeschraapt.

Jong geleerd, oud gedaan!