• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Ratten

Leuke huisdieren?

Niet veel mensen hebben ratten als huisdieren.  Ze staan bekend als  ongedierte wat in het riool leeft. Ook in films zie je ze vaak als gemene beestjes. Toch is dit jammer als je ooit een tamme rat hebt vastgehouden weet je dat dit allemaal niet waar is! Ratten zijn erg leuk om als huisdier om te houden als je het juist doet. Ratten hechten zich aan hun verzorger, het zijn sociale dieren. Ze kunnen  ook prima in het gezelschap zijn van andere dieren mits ze daaraan gewend raken. Een rat lijkt wel een beetje op een kruising tussen een hond en een kat. Ze verzorgen zich meer als een kat, maar zijn minstens net zo slim als een hond, en je kunt ze van alles aanleren. Ratten worden gemiddeld 2 jaar oud.

Leefomgeving van een rat

Ratten leven in het wild gewoon buiten. Tamme ratten stammen af van de wilde bruine rat die eigenlijk overal kan leven. Ratten leven in kleine groepen bij elkaar. Het liefst in een warme omgeving en vaak is dat bij mensen in de buurt. Ratten eten bijna alles, en zijn dol op etensresten die mensen achterlaten.

De tamme rat leeft meestal binnen in een grote kooi. Over het algemeen zijn ratten na zonsondergang actief, maar tamme ratten laten zich zeker overdag zien. Ratten zijn erg speels en spelen erg graag met jou of elkaar. Het zijn echte groepsdieren en ze zitten het liefst samen met soortgenoten. Omdat ratten erg slim en actief  zijn is een goede stevige kooi van belang. Ratten moeten zich niet aan de kooi kunnen bezeren, of eruit kunnen ontsnappen. Een rat in een lege kooi stoppen is geen goede leefomgeving. In het wild maken ze in de nacht nog al wat afstanden en kunnen ze gemakkelijk over allerlei obstakels heen komen. Ratten zijn namelijk uitstekende klimmers en springers. Een kooi waarin ze kunnen klimmen een springen past ook beter bij een natuurlijke omgeving van de rat.