• poes1

  • konijnen

  • honden

  • konijn-cavia

  • vogels

  • kat-hond

  • cavias

Tips Jaarwisseling

Tips: voor de jaarwisseling!
Laat uw hond de dagen rond Oud en Nieuw alleen aangelijnd uit, zo voorkomt uit wegschieten door schrik. Op oudejaarsdag kan uw een extra lange wandeling met uw hond maken (aangelijnd). Hierdoor is het dier ’s avonds moe.

Stel het avondeten uit tot later op de avond. Daardoor is uw huisdier hongeriger en heeft minder aandacht voor het vuurwerk.

Blijf zelf rustig. Troost of straf het dier niet, dit kan averechts uitwerken: het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. U steunt uw dier ook door er simpelweg te zijn of de hond rustig tegen u aan te laten zitten. Bevestig eventueel angstig gedrag niet.

Geef uw huisdier afleiding. Een kauwbot of voerspeeltje (gevulde Kong® voor honden of gevulde Pipelino® voor katten) kan een fijne afleiding zijn.

Laat uw huisdier zelf een plekje opzoeken in huis waar ze zich veilig voelen en rustig kunnen liggen of wegkruipen (bijv een kast of een bench met dekens er overheen). Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.

Houdt katten de hele dag binnen en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.

Bij vogels kunt u een doek over de kooi hangen.

Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft, zodat in geval van onverhoopt weglopen het dier snel en makkelijk teruggevonden kan worden. U kunt controleren of de chip geregistreerd is op de site: www.ndg.nl

Als dierenartsenpraktijk zijn wij zeer terughoudend met het gebruik van versuffende medicatie. Er kunnen stoffen in zitten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar het gehoor hetzelfde blijft. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Daardoor voelt het dier de angst nog steeds (en soms dus zelfs meer angst), terwijl ze niet op kunnen reageren. Wij schrijven deze medicatie om bovenstaande redenen niet voor. Mocht u om welke reden dan ook toch gebruik maken van deze medicatie, laat dan u dier na toediening niet alleen.

Bij extreme angst is het raadzaam om voor het volgende jaar vroegtijdig (tenminste 2 maanden voor de jaarwisseling) met voedingssupplementen en eventueel gedragstherapie te beginnen.